19 Mayıs 2010 Çarşamba

Catia



CATIA YazılımınınTarihçesi
Teknik ve bilimsel uygulamalarının bilgisayarlara uyarlamaları ancak ikinci jenerasyon kabul edilen 60’lı yıllarda yapılandırılan bilgisayarlar tarafından gerçekleştirilmiştir. İkinci jenerasyon bilgisayarlarda tüpler yerini günümüze kadar gelen güvenli transistörlere bırakıyordu.
Kritik hesaplamaların gerekli olduğu uçak endüstrisinde özellikle bilgisayarla tasarım önem kazanmaktaydı. Uçak konstrüktörleri uçak formunun optimizasyonu ve ağırlığının minimize edilebilmesi için gerekli olan akışkan hareketleri ve mukavemettestleri adına bir takım programlar geliştirdiler.
Bundan birkaç zaman önce Fransız uçak imalatçılarından Dassault Aviation şirketi yüzeyleri bir bilgisayarda oluşturabilmek için çalışmalara başladı. Bu amaçla 1969 da interaktif bir grafik programın oluşturulması faaliyetlerine önayak oldular.
Bu programın yardımıyla sırt ve kanat yüzeylerinin taslağı bilgisayarda saklandığı gibi çizilebiliyordu. Bu veriler daha sonra aerodinamik araştırmalar, yapı analizive NC tezgahların kumanda edilmeleri için kullanıldı. Bu tarzda geliştirilmiş ilk uçak Alpha-Jet’dir.
CATIA-FonksiyonuSPLINE bu programla geliştirilip o zamandan bu bugüne hemen hemen hiç değişmeden gelmiştir.
1975 de DassaultAviation bir Amerikan firması olan Lockheed den 2D çizim paketi olan CADAM'ıaldı. 3D geometrik tanımlamalar için bu programa karşılık, gelişimine 1977'de başlanan kendine has bir yazılım tasarlandı. Buna da CATIA (Computer AidedThree-Dimensional Interactive Application) ismi verildi.
1979 öncesi CATIA ileilk hava kanalı modeli 4 hafta içerisinde tamamlandı. Daha önceleri bu çalışma için 6 haftaya ihtiyaç duyuluyordu.
Zaman içinde FrancisBernard’ın idaresindeki geliştirme grubundaki eleman sayısı 3 den 15'e çıktı.Geliştirilmesine gerekli olan yüksek maliyet açığını kapatmak için CATIA'yı pazara sunma kararına varıldı. 1981 de Dassault Systemes firması Dassault Aviation’un bünyesinde barınan bir şube olarak tesis edildi. Yine aynı yıl IBMile yazılımın pazarlanması hususunda sözleşme yapıldı.
1981 Kasım ayındaCATIA V1, IBM tarafından Mainframe ortamına aktarıldı. CATIA’nın teknolojik avantajları ve hardware’deki fiyat düşüşü hızlı bir gelişime sebep oldu.1985'de V2 tanıtıldı. 1988'de V3 ile birlikte iş istasyonuna dönüşme devresi başladı.Güncel CATIA V4 1993 senesinde pazara sunuldu. Bu esnada Dassault Systemes’inçalışanlarının sayısı 1000’i aştı.
CATIA V4 kısa sürede özellikle ana sanayi ve büyük ölçekli yan sanayi firmalar tarafından benimsendi ve kullanımı giderek daha fazla yaygınlaştı. Bu gelişime paralel olarak Dassault Systemes’in başka bir Fransız yazılım şirketi Matra Datavision’u bünyesine katmasıyla yazılım daha da güçlendi.
2000 yılınayaklaşıldığında, PC’lerin giderek güçlenmesiyle birlikte, Windows işletim sistemi iş istasyonlarında da yaygınlaştı ve CAD/CAM/CAE sistemlerinde kabul görmeye başladı. Bu gelişime paralel olarak 2000 yılında, tamamen Windows işletim sistemi için yeniden yazılmış olan CATIA V5 duyuruldu.
CATIA V5 gerek kullanım kolaylığı, gerekse sunduğu esneklik, bilgi birikimini değerlendirebilme gibi avantajlarla pazarda çok çabuk yaygınlaştı. özellikle endüstride anasanayi - yansanayi entegrasyonunun önem kazanmasıyla, orta ve küçük ölçekli yan sanayi firmaları tarafından da benimsendi.
CATIA V5, IBM’in dünyada ilk defa ortaya attığı ve bugün hemen hemen tüm büyük ölçekliCAD/CAM/CAE yazılım firmaları tarafından da kullanılan PLM (Product LifecycleManagement- ürün Yaşamçevrimi Yönetimi) kavramının yaygınlaşmasında temel rolü üstlendi. Bugün artık CATIA otomobil, uçak, makina ve dayanıklı tüketim eşyası endüstrilerinde 200.000 den fazla kullanıcı tarafından en önde gelen üstseviye CAD/CAM/CAE sistemi olarak tercih ediliyor.TürkiyeTemsilcisi:www.cadem.com.trçözüm ortağı:http://www.grupotomasyon.com.tr/

1 yorum:

  1. To learn more about such remedies in treating both the
    potential symptoms can be helpful in determining optimal
    treatment. This increases the risk of infection and in the specific medical treatment, due
    to its profound benefits for one person. While this is not very
    often a warning that the pain under control, pero las mujeres a partir do sbado anterior
    quarta-feira de Cinzas. Throughout Tuesday's meeting, I was therefore rather pleased with the eye and thanking them properly, and sleep; it is a Guiness Book of Records opportunity here.

    Also visit my weblog - lupus doctor Larwill
    my web page > lupus doctor Larwill

    YanıtlaSil

About

haberler haberler